Анкара и Вашингтон се ангажираха да си сътрудничат за преодоляване на непосредствените

...
Анкара и Вашингтон се ангажираха да си сътрудничат за преодоляване на непосредствените
Коментари Харесай

Турция и САЩ преговарят за малки модулни ядрени реактори и енергиен преход

Анкара и Вашингтон се ангажираха да си сътрудничат за преодоляване на непосредствените провокации по проблемите с доставките на газ, разяснява почитан американски чиновник, оповестява " Анадолу ". 

Турция и Съединени американски щати могат да се съсредоточат повече върху дребните модулни реактори в нуклеарната енергетика и прехода от изкопаеми горива към нисковъглеродни енергийни източници в своя по-дългосрочен разговор.

Освен непосредствените провокации на енергийната рецесия, доставките на газ и войната на Русия срещу Украйна, двете страни са ангажирани и с " дълготрайния въпрос на прехода ", сподели Джефри Паят, асистент държавен секретар по енергийните запаси, във връзка с визити в България, Румъния и Турция.

След среща с Алпарслан Байрактар, турския заместник-министър на енергетиката и естествените запаси, както и с други публични лица и водачи в енергийния бранш, Паят сподели пред " Анадолската организация ", че е имал " доста богат кръг от полемики " в Турция, където е на посещаване като част на турне в три страни на 10-14 октомври, което включваше също България и Румъния.

" Открих много висока степен на съгласие с моите турски сътрудници по време на това посещаване във връзка с значимостта на стабилността на пазара, значимостта на нашия разговор, който установихме между Вашингтон и Анкара по всички въпроси към геополитиката на световната енергетика и енергетиката преход ", сподели американският чиновник в извънредното изявление в коридорите на Регионалната конференция за вероятностите за чиста сила на Атлантическия съвет в Истанбул.

Турското държавно управление има разбирането, че отговорът е допълнително вятърни, слънчеви, водни и дребни модулни нуклеарни реактори, означи той, обяснявайки, че нуклеарната сила има сериозна роля в Съединени американски щати.

Вашингтон поддържа настоящите полемики в Европа за това по какъв начин новите планове да бъдат достигнати до мащаб и допустимо най-бързо на пазара, акцентира Паят. Той също по този начин сподели, че малките модулни нуклеарни реактори ще бъдат част от решението на актуалните енергийни главоблъсканици в света.

" Това е предизвикателство, по което сме решени да работим дружно сред Съединени американски щати и Турция, въпроси като регулаторната среда за тези реактори, с цел да подсигуряваме и да уверим общностите, че тези планове могат да бъдат разгърнати безвредно. Но също по този начин би трябвало да имат търговски смисъл ", сподели той, като уточни, че има ясно възобновление на интереса към нуклеарната сила в доста елементи на света.

Ядрената сила съставлява към 20% от общия енергиен микс на Съединени американски щати като чист и резистентен източник на сила, добави Паят.

Що се отнася до настоящата рецесия с естествения газ и нейните въздействия, Паят сподели, че настоящата обстановка е " породена от Владимир Путин и съветското държавно управление ", които той упрекна, че въоръжава своите енергийни запаси.

" Това спиране (в доставките на газ) се усеща по целия свят, безусловно във всяко кътче на земното кълбо във връзка с инфлацията, цените на суровините. Европа е изключително уязвима заради метода, по който Европа с течение на времето е развила индустриалните си структури, с цел да бъдат свързани, по-специално с доставките на съветски газ ", сподели Паят.

Той уточни, че Европа признава, че Русия е съумяла да се възползва от позицията й на взаимозависимост.

" Убеден съм, че никой в никакъв случай няма да види Русия като благонадежден снабдител на сила, до момента в който Русия прави това, което прави с Украйна през днешния ден ", сподели Паят.

Съединени американски щати усилиха износа си на полутечен естествен газ (LNG) за Европа, с цел да облекчат газовата рецесия, като 15 милиарда кубични метра американски LNG са предопределени за тази година и страната е на път да бъде най-големият експортьор на LNG в света тази година, добави той.

" Ще продължим да поддържаме връзка с всички наши европейски сътрудници ", сподели служителят, добавяйки, че това ще бъде значимо и за Турция, както и за нейните съседи отвън Европейски Съюз.

Западните Балкани са в позиция на " особена накърнимост ", защото тези страни получават " 100% от газа си от Русия ", сподели Паят, добавяйки, че американските LNG компании сполучливо работят с Турция като покупател на LNG.

Американските компании също имат проекти да влагат в LNG инфраструктура в Европа, сподели Паят. " Не държавното управление на Съединени американски щати. Това са нашите компании (които) са построили доста скъпата инфраструктура, която е нужна за втечняване от страна на Съединени американски щати и фирмите, които вземат участие в маркетинга ", изясни той, като уточни значимостта на създаване на поддържаща инфраструктура и инфраструктура за съдействие сред страните от района.

" Така най-ефективно можем да отблъснем това, което Русия се опита да направи, като въоръжи своите енергийни запаси ", означи Паят.

Относно неотдавнашно решение на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и съдружниците, известни като ОПЕК+, да понижат добива на нефт, Паят сподели, че , в това число съветника по националната сигурност, колко е разочаровано от това решение.

ОПЕК+ се съгласи в сряда да понижи производството с 2 милиона барела на ден от изискваните индустриални равнища за август 2022 година, считано от ноември.

Решението е " явен " знак, че блокът застава на страната на Русия на фона на възходящото съревнование със Запада, заяви Белият дом миналата сряда след оповестяването на този ход.

" Колко тъпо, считаме, че е в светлината на световните петролни пазари и тъкмо сега, в който интернационалната общественост се пробва да излезе от рецесията с COVID-19 и икономическото закъснение и този голям потрес, породен от нашествието на Владимир Путин в суверенна Украйна ", сподели Паят.

Той обаче приключи, като сподели, че не желае да спекулира по отношение на саудитската мотивация за решението.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР